Stenspräckning med stenkilar: Effektiv borttagning av besvärliga stenar

stenkil20miljo

När du står inför en sten som inte verkar ge med sig, kan stenspräckning med stenkilar vara den perfekta lösningen för att ta bort den. Oavsett om du är en professionell stensättare eller en ambitiös hemmafixare, kan besvärliga stenar vara en utmaning som du vill övervinna. Med stenkilar får du den nödvändiga kraften och kontrollen för att bryta och ta bort stenar på ett säkert och effektivt sätt.

sprackkil

Stenkilar är specialtillverkade verktyg av hållbart stål som är konstruerade för att klara av det tuffa arbetet med stenspräckning. Dessa kilar finns i olika storlekar och former för att passa olika stenar och situationer. Genom att placera stenkilarna i förborrade hål eller befintliga sprickor i stenen, och sedan använda en slägga för att applicera kraft, skapas kontrollerade sprickor i stenen. Detta gör det möjligt för dig att bryta stenen i mindre delar och enklare ta bort den från platsen.

Stenkilar är specialtillverkade verktyg av hållbart stål som är konstruerade för att klara av det tuffa arbetet med stenspräckning. Dessa kilar finns i olika storlekar och former för att passa olika stenar och situationer. Genom att placera stenkilarna i stenen, och sedan använda en slägga för att applicera kraft, skapas kontrollerade sprickor i stenen. Detta gör det möjligt för dig att bryta stenen i mindre delar och enklare ta bort den från platsen.

En av de stora fördelarna med stenspräckning med stenkilar är precisionen. Du har full kontroll över spräckningsprocessen och kan rikta kraften där den behövs mest. Detta gör det möjligt att ta bort stenen på ett selektivt sätt utan att riskera skador på omgivningen eller andra strukturer i närheten. Dessutom minskar användningen av stenkilar risken för personskador jämfört med mer aggressiva metoder som användning av sprängämnen eller tungt maskineri.

Stenspräckning med stenkilar är också en kostnadseffektiv metod för att ta bort besvärliga stenar. Du behöver inte anlita dyra yrkesmän eller investera i tung utrustning. Med rätt verktyg och kunskap kan du själv ta hand om borttagningen av stenar och spara både tid och pengar.

Oavsett om du behöver ta bort en sten som står i vägen för ditt trädgårdsprojekt eller om du vill förändra landskapet hemma, är stenspräckning med stenkilar en pålitlig och effektiv metod. Ta kontrollen över dina hemmaprojekt och övervinna besvärliga stenar med denna kraftfulla teknik. Ge dig själv möjligheten att förvandla din trädgård eller utomhusmiljö och skapa den drömliknande platsen du alltid har önskat dig. Med rätt verktyg och kunskap blir borttagningen av besvärliga stenar enklare än någonsin.

Stora EL Paketet kopia 1

Det här behöver du för att spräcka sten med spräckkilar eller stenkilar

SÄKERHETEN FÖRST! Använd alltid skyddsglasögon och handskar när du spräcker sten. Använd också munskydd när du borrar i sten då stendamm ökar risken för silikos/stendammslunga om det inandas.

  1. Borrhammare – Vi rekommenderar att använda en borrhammare på minst 1000W med SDS max chuck.
  2. Borrar – Minst två borrar av vald dimension är bra att ha. Detta för att låta borren svalna efter varje borrat hål. Blir borren för varm slits den mycket fortare.
  3. Spräckkilar – Våra 20mm kilar är en bra universalkil. Den klarar de flesta lösa stenar. Vid spräckning av fast berg är en större kil att rekommendera. 5st kilar är ett bra antal att börja med
  4. Slägga – För 20mm spräckkilar bör storleken på släggan vara 1-2 kg. För 34mm stenkilar 3-4 kg. Använd en slägga med rak och hel slagyta, inte en rund (t.ex gummislägga) eller konvex då man lätt missar kilen.
TecknattillBlocket3

Så här går du tillväga för att spräcka sten med spräckkilar eller stenkilar

  1. Märk ut en rak linje på stenen där du vill spräcka den. Varje sten är unik, med erfarenhet och sunt förnuft kan man bestämma hur man enklast klyver den. Studera stenens struktur, är den homogen eller har den en tydlig struktur, finns naturliga sprickor. Utnyttja stenens svagheter.
  2. Borra – Borra hålen med jämna mellanrum längst med din markering. Erfarenhet av den specifika stenen och storleken bestämmer det optimala mellanrummet mellan spräckkilarna. Typiska avstånd för <18mm kilar är 10 – 15 cm, 20 & 24 mm kilar 15 – 20 cm och 30 mm kilar 20 – 30 cm. Ju tätare kilarna sitter desto större kraft och bättre kontroll över sprickans riktning. Vid spräckning av berg eller tjocka stenar kan man med fördel sätta kilarna tätare.
    Hålen ska vara minst 100mm djupa för <18mm kilar. Minst 120mm för kilar 20-24mm och 180mm mör kilar från 28 till 38 mm.
    Byt borr efter varje hål så den får svalna. Då håller den längre.
  3. Smörj stenkilarna – Ytorna mellan bleck och kil smörjs med smörjfett. Detta gör att att kilen lättare kan glida mellan blecken och förhindrar att bleck och kil skär.
  4. Placera spräckkilarna i hålen. Kraften riktas efter hur blecken placeras, normalt isär och inte i sprickans längsriktning.
  5. Kilarna drivs successivt ner mellan blecken så att samtliga kilar har samma spänning. Detta hörs på tonen när man slår på kilen med handsläggan. Om rätt antal kilar används behövs inte speciellt mycket kraft och kilarna får inget märkbart slitage. Krävs mycket våld utan märkbart resultat kan man vänta 10 minuter och ge stenen lite tid att spricka. Eller, om det krävs, borra i fler kilar för att kunna öka den spräckande kraften.

kil

Oavsett vilket behov du har, har vi ett verktyg som passar dina ändamål. Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig.