Vilken kantstensax ska man välja?

csm 4 actionimages 17 5 bz 3 randsteinzange 2682 143 2ddf96b61a

När man skall sätta kantsten är det viktigt att ha bra verktyg. Det underlättar arbetet, ökar framdriften och minskar risken för arbetsskador. Men vilken typ av stenlyft eller kantstensax skall man välja?

Det finns olika faktorer att väga in vid valet av verktyg. Vi går igenom för- och nackdelar med tre vanliga verktyg för kantstensättning.

20191125 kantsten 1027 Large

Vilket material är kantstenen gjord av?

De vanligaste materialen för kantsten vi har i Sverige är betong och granit. Historiskt är det kantsten i granit som dominerar på svenska gator, trottoarer och torg. På grund av bristande tillgång, skenande transportkostnader och produktutveckling blir dock kantsten i betong allt vanligare. Det finns även kantsten i andra naturstensmaterial som kalksten och skiffer som används i privat miljö.

Kantstensax blå

Kantstensax Blå


Sveriges vanligaste verktyg för kantstensättning måste vara Kantstensax Blå. Den har funnits på marknaden och i stensättares verktygslåda så många decennier att en mer välbeprövad stensax är svår att finna!

Kantstensax Blå är försedd med 12mm koppardubb och är ett formidabelt verktyg för sättning av kantsten i granit. Det är en mycket slitstarkt stensax och blir enligt många bara bättre med åren. Det är faktiskt inte ovanligt att den går i arv till yngre medarbetare när dess ursprungliga användare går i pension. Koppardubben byts ut vid behov med hjälp av hammare och drivdon.

Kantstensax Blå har dock sina begränsningar. Den har ett enda användningsområde: Kantsten i granit upp till ca 15cm tjocklek.
Den är inte ställbar och klarar inte av att greppa bredare kantstenar. Koppardubben greppar inte på betong, den glider och skadar stenen. Med väldigt liten greppyta blir lyftet svårt att få balanserat. Kanstensaxen är liten och kan bara användas för hand och av en ensam person.

Kantstensax Blå är dock utan tvekan det bästa verktyget om man sätter mycket kantsten i granit. Sedan kan man komplettera med andra typer av verktyg för andra ändamål.

+ Lätt och smidig

+ Ypperligt verktyg för arbete med kantsten i granit

– Endast ett användningsområde

Kantstensax BZ

Kantstensax BZ

Kantstensax BZ är ställbar i två lägen och klarar kantsten upp till 40cm bredd. Kantstensaxen greppar med 2st 15cm långa gummibackar som greppar både natursten och betong utan att göra märken på stenen de är dessutom mycket enkla att byta ut när de blivit slitna. Gummibackarnas bredd gör också att stenen hålls fast utan att vicka.

Kantstensax BZ är ett smart val av stensax om man ofta sätter kantsten i både natursten och betong.

+ Ställbar och stabil

+ Funkar både på betong och granit

– Lite sämre grepp på granit än koppardubb

Namnlos design 13

Easygrip EXG maxi

Easygrip EXG maxi är ett verktyg med många användningsområden. Den kan användas som kantstensax, gravstenslyft, L-stödslyft, trappstegslyft och lyft av borgmästarsten. Stensaxen griper med 23,5cm breda gummi backar vilket gör lyftet mycket stabilt och funkar för både natursten och betong.

Easygrip EXG maxi används med handtag av två personer eller med lyftögla med en maskin (hjullastare, grävare, minigrävare, etc.).

 Trots sin låga egenvikt på 15kg klarar Easygrip EXG maxi att lyfta hela 600kg! Lyftkapaciteten tillsammans med dess stora greppomfång gör att den även kan användas till att lyfta borgmästarsten.

Easygrip EXG maxi är inte den optimala kantstensaxen för de som skall sätta hundratals meter med kantsten, men ett helt fantastiskt verktyg om man vill ha många användningsområden för sitt redskap.

Easygrip EXG maxi är ett litet, smidigt och mångsidigt markverktyg som är lätt att ha med och hantera. Ett verktyg som alla som håller på med anläggning borde ha helt enkelt!

+ Många användningsområden

+ Ställbar och stark

– Kan inte användas av en ensam person

Oavsett vilket behov du har, har vi ett verktyg som passar dina ändamål. Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig.